Certificatul energetic

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic sau, mai corect, certificatul de performanta energetica, este un document care se intocmeste de catre un auditor energetic in urma evaluarii unui imobil, in scopul de a indica performanta energetica a acestuia.

Certificatul energetic cuprinde valori despre nivelul de protectie termica al cladirii si a eficientei energetice a instalatiilor de incalzire interioara, de ventilare/climatizare, de preparare a apei calde de consum si de iluminat, in scopul determinarii consumurilor e energie primara si finala, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum si cantitatea de emisii in echivlent CO2. Tinandu-se cont de consumul de energie, se pot estima astfel costurile de inretinere si utilizare a spatiului.

Certificatul energetic ajuta la evidentierea punctelor slabe din punct de vedere energetic, putand fi un punct de plecare in intocmirea unui plan de renovare. Acesta vine insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin reducerea consumului de energie.

In functie de nota energetica rezultata a cladirii, pe certificatul energetic se va indica in ce clasa energetica se inscrie imobilul. Exista 7 clase, de la A la G, unde A indica consumul cel mai scazut de energie, de pana la 125 kWh/m2/an, iar G indica cel mai ridicat consum de energie, de peste 820 kWh/m2/an.

Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani, sau pana in momentul efectuarii unor renovari majore care modifica consumurile energetice ale cladirii.

Certificatul energetic este obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2011 pentru orice cladire noua sau pentru cele vechi, in cazul oricarei tranzactii imobiliare (vanzare, inchiriere sau contractarea unui credit bancar).

Certificatul energetic intocmit corect constituie un avantaj pentru potentialii chiriasi sau cumparatori, care astfel pot estima costurile de intretiere a spatiului respectiv, sau pentru a face comparatie intre doua oferte similare.